Kütükte mantar yetiştiriyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde sera kuran genç girişimci Faruk Bilmez, kütükte mantar yetiştiriyor. Yüksekova’da ilk defa uygulanan yöntem, üreticiler için umut oldu.
30 Mayıs 2019 / 08:37

Yüksekovalı genç girişimci Faruk Bilmez, askerde öğrendiği bilgi sonrası ilçede kurduğu serada istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Yüksekova’da ilk defa denenen yöntem, üreticiler için umut oldu. Gerekli koşulları yerine getiren Bilmez, projenin başarıya ulaşması halinde daha geniş kapsamlı bir üretim hedeflediğini ve bunun için destek beklediğini kaydetti.

İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Gürdere köyünde sera kuran Bilmez, mantarların yetişmesi için gece gündüz emek harcıyor.

Askerde iken bölük asteğmeni ile sohbete daldıklarını ve konunun istiridye mantarına geldiğini kaydeden Bilmez, ”Bölük asteğmeni üniversitede iken böyle bir iş yaptığını söyledi. Benim de kafama yattı. Teskere aldıktan sonra memlekete geldim. 2 ay sonra bu işe başladım" dedi.

İlk önce mekan bulduklarını kaydeden Bilmez, "Mekanı temizledik, hijyenik ortamını sağladık. Ardından bu kütükleri temin ettik. Kütükleri kestik. Mantarların tohumunu, misel dediğimiz tohumu Mersin'den istedik. Bir hafta içerisinde geldi. Bu tohumların 45 günlük mayalanma süreci var. Mayalanma sürecinden sonra sulama işlemi gerçekleştirdik. Havalandırmasını, ışıklandırmasını kontrol ediyoruz. Nem derecesini, sıcaklık derecesini ölçüyoruz. Onun dışında herhangi bir bakımı yok" şeklinde konuştu.

Bilmez, "Beklediğimiz potansiyeli bulursak mantarlarımızı satışa sunmayı düşünüyoruz. Bu potansiyeli bulursak daha güzel bir yer açmayı planlıyoruz. Mantarlar rahatlıkla yenilebilinir. Biz geçen akşam yedik. Tadı da gayet güzeldi. Dağlarda topladığımız mantarlar ile aynı tat vardı. Yüksekova’da bir ilk yaptık ve başaracağımıza da inanıyorum. Herhangi bir yerden destek almadım, yetkililerden destek alırsak daha iyi yapacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.