Bakan Murat Kurum Yüksekova'ya Geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yüksekova'ya geldi. Bakan Kurum, Esenyurt ve Esentepe mahallelerinde yapılan TOKİ konutlarına geçerek incelemelerde bulundu.
24 Eylül 2018 / 08:35

Uçakla Hakkari'nin Yüksekova ilçesine gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Selahattin Eyyubi Havalimanı'nda Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Kaşıkçı, AK Parti Hakkari İl Başkanı Emrulah Gür, Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Metin Tokel, polis ve askeri yetkililer tarafından karşılandı.

Buradan Esenyurt ve Esentepe mahallelerinde yapılan TOKİ konutlarına geçen Bakan Kurum, incelemelerde bulunarak ilgililerden bilgi aldı.

Bakan Kurum, daha sonra beraberindeki heyetle Yüksekova Polisevi'nde verilen öğle yemeğine katıldı.

Burarada yaptığı açıklamada: Hakkâri’nin farklı kültürlerin bir arada bulunduğu en önemli kentlerden biri olduğunu söyledi.

Bakan Kurum, "Hendek siyasetinde terör örgütünün kente çok büyük zararlar verdi. Buradaki belediyeler vatandaşa harcaması gereken bedelleri aldılar, götürdüler Pkk terör örgütüne harcadılar, dağa götürdüler. Türkiye Cumhuriyeti devleti buna müsaade edemezdi ve etmedi de. Olaya el konuldu. 9 şehidimiz oldu ama onlara da gereken cevabı en net şekilde verdi. Bu, işin terör boyutu. Sonrasında da ne yapılması gerekiyordu? Bakanlığımıza bağlı birimler ve kayyumlarımız sahada net bir şekilde yapılması gerekenleri yaparak vatandaşların hizmetine sunmak için çalışmalarını başlattı. 3 bin 63 konut inşasına başlandı. Bunun içinde okulu, camisi, taziye evi, altyapı ve sosyal donatı anlamında her şey var."

Heyetleriyle buraları ziyaret ettiklerini belirten Bakan kurum, "Buraların ilk etaplarını önümüzdeki yılın ilk aylarında, diğer etapları da kısım kısım 2019'ta tamamlamayı hedefliyoruz. Sadece bunları yapmadık. Birçok altyapı, içme suyu, kanalizasyon, atık su işleri yapıldı. İlçede altyapı adına bir şey yoktu, bunların inşaatları başladı ve süreç içinde tamamlanacak." diye konuştu.

Konutların yüzde 50'sinin tamamlandığını ifade eden Bakan Kurum, "231 kilometre kanalizasyon, içme suyu, 9,5 kilometre yağmur suyu, 23 kilometre yol yapım işine başladık.
Altyapıya 212 milyon, konutlara şu ana kadar 620 milyon lira harcadık, 60 farklı iş için devletin 421 milyon lira kaynak tahsis ettiğini söyledi.

"Bin 292 hektarlık alanı riskli alan olarak ilan ettik, Bakanlık olarak. Buranın 250 hektarlık alanında da imar plan çalışmaları devam ediyor. Bunları süreç içinde hızlı şekilde bitiriyor olacağız. Terör siyasetinde yaklaşık 20 bin 207 bağımsız bölüm zarar gördü. Bunlardan 5 bin 132'si ağır hasarlı durumunda. Bunlara ilişkin maddi yardımlar da devletimizce yapıldı. Herkesin bilmesini isterim ki devletimiz çok büyük bir devlettir. Şu anda dış güçlerin bize karşı açtığı ekonomik savaş içinde, yine biz devlet olarak tasarrufa gideceğiz ama bu işin yarım kalması söz konusu olamaz. Bunları net bir şekilde bitireceğiz, vatandaşın hizmetine açma konusunda gerekli kararları alarak çalışmalarımız devam edecek."

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile sahada hızlı, verimli, etkin, pratik karar alabilen yapı içinde çalışmak istediklerini kaydeden Bakan Kurum, Bakanlığa bağlı kurumların sahada çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti.

Daha sonra Bakan Kurum, Vali Cüneyit Orhan Toprak, Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Kaşıkçı ve beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte ilçe esnafını işyerlerinde ziyaret ederek vatandaşların sorun ve taleplerini dinledi.