Başkan Kaşıkçı yemekte Muhtarlarla bir araya geldi

Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Kaşıkçı Muhtarlara yemekte bir araya geldi.
02 Mart 2017 / 15:57

Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Kaşıkçı Muhtarlara yemekte bir araya gelerek 2017 yılında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yemeğe İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Kurtoğlu, İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Çağrı Şentürk Yüksekova Cumhuriyet Başsavcısı Turgut Türkmen ve Yüksekova Belediye Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Özcan'da Katıldı.

Çalışma sezonunun yoğun geçeceğini ve programa alınan bir çok projenin ihalesinin bittiğini belirterek bir çok proje içinde girişimlerin yapıldığını Kaydeden Başkan Kaşıkçı, "Belediye sınırları içerisinde yer alan yerleşim yerleri için kanalizasyonun ihale süreci bitti. Yüksekova'daki ağır kış şartları birçok çalışmayı zorlaştırıyor. Bu da çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütmemize engel oluyor. En geç 1 Nisan'a kadar, kanalizasyon ve yağmur suları için çalışmaları başlatacağız.Artık rastgele su birikintileri olmayacak. Şuan da 15 kuyudan herhangi bir arıtma sistemi uygulamadan su veriyoruz. Artık bu sürece bir sur denilmesi gerekiyordu. Bütün şehir hatlarımız yenilenecek. İlçeye arıtılmış su vereceğiz" dedi.

Kent merkezinin büyük ana caddelerini ve büyük sokaklarını kaldırımlar dahil sıcak asfalt yapılma ihalesinin de bittiğini bildiren Kaşıkçı, şunları kaydetti:

"Su, kanalizasyonu ve diğer alt yapıları yaptıktan sonra vatandaşımı çamurda yürütmeyeceğiz. Yapılacak TOKİ konutları için üç ayrı firma çalışacak. 1830 konutun ihale süreci bitti. İlk firmamız dün itibariyle çalışmalara başladı. İlk kazma vuruldu diyebiliriz. Önümüzdeki haftalarda da diğer firmalarımız gelip startını verecek. Konutlar TOKİ tarafından, kanalizasyon ve su İller Bankası tarafından, yollarımız karayolları tarafından ihale edildi. Arıtma çalışmaları ise DSİ tarafından yürütülecek."

Evi yıkılan vatandaşlara verilecek TOKİ konutlarıyla ilgili de bilgi veren Kaşıkçı, "Vatandaşlar şuanda kaç metre kare evde oturuyorsa o metrekarede evine sahip olacak. Burada kimsenin tereddütü olmasın. Bin 830 konuttan sonra yine etapları devam edecek. Çevre yolunda kamulaştırmada kaynaklanan sorunların yüzde doksanı çözüldü. Vatandaşlarla anlaşma sağlandı. Yüksekova-Yeniköprü arasındaki yol güzergahı tünellerle, viyadüklerle değişecek. Bunun da projeleri bitti" ifadelerini kullandı.

"Dere ıslahı bu yıl yüzde doksan dokuz ihale edilecek" diyen Kaşıkçı, sözlerini söyle sürdürdü:

"Çarşı merkezinde bir kilometreye yakın bir problemimiz var. Genişletmeyle ilgili sıkıntımız var. Vatandaş dere kenarını bina yapmış. Bu gibi kısımları es geçerek, ikinci, üçüncü etaba bırakacağız. Dere sahasında gerekli incelemeler yapıldı. Artık koku salan bir dere olmaktan çıkacak. Bizim ana sorunlar dediğimiz şeyler bitecek. Esnafa zarar ödemeleri başladı.Dosyaların incelenmesi bittikçe hemen kararlar alınıp uzlaşılan esnaflarımıza anında paraları ödeniyor. Evlerin zarar ziyanına ilişkin baktığımız zaman onlara da başlandı. Az hasarlı evlerin ödemelerine de başlandı. Mahalle mahalle gidiyoruz. İnsanlarımız mağdur olmasın diye yardımlar yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik bakanlığımız merkezin imarıyla ilgili çalışmalarını bitirmek üzere.

İlçenin önümüzdeki dönemlerde daha bir yere geleceğini ifade eden Kaşıkçı, "İlçeye fen lisesinin yapılması lazım. Onunla ilgili de girişimlerimiz sürüyor. Üniversitenin yeriyle ilgili sorunumuz yok. İmarıyla ilgili çalışmamız var. Üniversite de ilk etapta yüksek okul binasının projesini hazırlamış. İlçenin ticaret potansiyeli yüksek. Önümüzdeki süreçte buna yoğunlaşacağız. Ticaret ve istihdamın gelişmesi için burayı mutlaka bir organize sanayi bölgesine kavuşturmamız lazım. Baharla birlikte onunla çalışmasına başlayacağız. Elektrik direklerinin yer altına alınmasıyla ilgili tekliflerimiz yaptık. TEDAŞ, VEDAŞ çalışmalarını yapıyor. Artık yolları ortadan aydınlatmalı değil de yan taraftan aydınlatıcı şekilde yapacağız. 2017 tamamen çalışma yılımız olacak, 2018 bunların meyvesinin görüldüğü farklı bir Yüksekova olacak" şeklinde konuştu.