Ankara -4 / 10 °C

İçme suyu arıtma tesisi çalışmaları devam ediyor

Yüksekova Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) iş birliğiyle yapımına başlanan içme suyu arıtma tesisi sayesinde vatandaşlar temiz içme suyuna kavuşacak.
24 Temmuz 2018 / 09:38

İlçe halkının kesintisiz temiz suya kavuşturulması için Belediye ve DSİ tarafından hazırlanan ve yaklaşık 50 milyon lira harcanması planlanan proje kapsamında Dilimli Barajı yakınındaki 30 dönümlük alanda çalışmalar devam ediyor. Dilimli Barajı'ndan alınacak suyun, arıtma tesisinden geçirildikten sonra sağlıklı şekilde vatandaşlara ulaştırılması hedefleniyor.

Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Kaşıkçı, yaptığı açıklamada, ilçenin alt ve üst yapısına yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Kentin temiz suya kavuşturulması için de ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını aktaran Kaşıkçı, "Şu anda içme suyunu sondajlardan çekip direkt vatandaşlara veriyoruz. Bunu hiçbir gelişmiş ülkede, şehirde kabul etmek mümkün değil. Bu kapsamda da içme suyu tesisinin ihalesi yapıldı. Şu anda temelleri atıldı, ilerlemeye devam ediyor. Yılsonuna kadar arıtma tesisini bitirmeyi hedefliyoruz. Bu tesisimizin yaklaşık maliyeti 50 milyon liradır” dedi.

Kaşıkçı, “Önümüzdeki süreçte ilavelerle maliyetin artabileceğini vurgulayarak, "İlçemiz 70 bini aşkın nüfusa sahip. Bu arıtma tesisinden su aldığımız zaman saniyede 700 litre ile ortalama 205 bin nüfusa hitap eden temiz, içilebilir su elde etmiş olacağız. Bütün insanlarımız temiz suya kavuşacak. 7/24 kesintisiz içilebilir, sağlıklı bir suyu bu arıtma tesisiyle birlikte Yüksekova'nın hizmetine sunmuş olacağız. Dilimli Barajı'ndan hiçbir terfi sistemi kullanmadan alabileceğimiz en iyi noktalardan bir tanesi, şu anda çalışma yapılan yerdir. Oradan da su kendiliğinden bizim ana depomuza ulaşacak. Projeyi uygularken rastgele konumlar seçilmedi. Barajın konumu, arıtma tesisinin konumu ve bizim merkez depomuzun konumu hesaplanarak o nokta belirlendi. Yolun üzerinde şu anda 30 dönümlük alanda çalışmalarımız hızlı şekilde devam ediyor. Yılsonunda inşallah bunu hizmete sunmayı hedefliyoruz. Daha hızlı da gidebilirdik ama zeminde kayalık malzeme çıkması dolayısıyla temel kazma sürecinde bir aylık uzama oldu. Yüksekova, su arıtma tesisi devreye girdiği zaman hem temiz suya kavuşacak aynı zamanda gelecek 50 yıl, 100 yıllık süreçte de su ile ilgili artık bir derdi olmayacak ilçemizin" dedi.