Kaldırımlardaki Taburelere Meclis Kararı

Yüksekova Belediyesi çarşı merkezinde yaya yollarını engelleyen taburelerin ve kaldırım işgalinin sona erdirilmesine dair karar aldı.
01 Temmuz 2019 / 23:16

Yüksekova Belediye Meclisi oy birliği ile ilçenin şehir merkezinde yaşanan kaldırım işgalinin son bulması ve vatandaşların kaldırımları rahat bir şekilde kullanabilmesi için yeni bir karar aldı.

Alınan karar ile ilgili yazılı açıklama yapan Yüksekova Belediyesi Meclis Sözcüsü Avukat Şoreş Diri, Yıllardır şehir merkezinde yaya yolu üzerine konulan ve kurulan taburelerin ve kaldırımlara kurulan tezgâhların bilhassa kadın, çocuk, engelli ve yaşlı bireylerin şehir hayatına dahil olmasını zorlaştırdığını belirterek daha önceki dönemlerde bu soruna dair alınan kararlara rağmen bu sorunun devam ettiğini söyledi.

Diri "Yüksekova Belediyesi meclisinden oy birliği ile aldığımız karar gereğince; şehir merkezinin yaya yollarını ve kaldırımlarını kapatan taburelerin ve tezgahların kaldırılması için ivedilikle harekete geçme kararı aldık. Bu kararın hayata geçirilmesi ile alakalı olarak ne emekçilerimizin, ne esnafımızın ne de ne halkımızın zararına olacak bir işlemde bulunulmayacak, bu yolla evine ekmek götüren esnafımıza elbette ki belediye olarak alternatif alanlar sunulacak ve açılacaktır. Konuyla ilgili belediye eşbaşkanlarımızın taktir edeceği bir zamanda ve zeminde gereken detaylı açıklamalar ayrıca yapılacaktır. Aynı zamanda, bu sorun artık bir halk sağlığı sorunu olarak da karşımızda durmaktadır. İçinden geçtiğimiz ve aşmak için gece gündüz çalıştığımız sürecin beraberinde getirdiği tozlu, kirli havası ve elverişsiz yolların, çarşı merkezine bıraktığı mikroorganizmalar, tezgahlarda satılan ürünlere ve içilen çaylara rahatlıkla karışmakta, halk sağlığı açısından tehlike arz etmektedir. Bununla birlikte elbette ki, bir diğer taraftan da yolların ve kirli havanın düzenlemesi ve temizlenmesi için çaba sarf ediyoruz. Ama bu sorunun çok boyutlu ve katmanlı olması da netice almamız noktasında zaman alıcı bir faktör teşkil ediyor.

Fakat bilinmesini önemle arzu ediyoruz ki, şehir merkezinde yıllardır varlığını sürdüren ve medeni bir şehrin çehresine yakışmayan bu görüntünün artık son bulmasının zamanı geldi de geçiyor bile. Bu nedenle Yüksekova Belediyesi meclisi olarak oy birliği ile aldığımız bu kararın özellikle kadınların, çocukların, yaşlıların, engellilerin ve gençlerin şehir hayatına kolay bir biçimde dahil olmasına vesile olacaktır.

Herkesin ve her kesimin aklına ve yüreğine çağrıda bulunuyoruz: yaya yolları tahta taburelerle ve tezgâhlarla kapatılmış bir şehir görüntüsü ve şehir yaşamı Yüksekova halkının kaderi değildir, olmamalıdır! Bunu değiştirmeye çağırıyoruz. Yüksekova her şeyin güzeline layık.” dedi.